Onlinekurs

Skogsträdgårdsodling & Fleråriga Grönsaker

Kom igång och skapa din egen skogsträdgård som ger dig frukt, bär, örter och fleråriga grönsaker år efter år med minimal skötsel!

Startdatum: måndag 4 november 2024

1995 kr inkl. moms

Vi ses varje måndag mellan klockan 18.00-20.00. Totalt fem träffar under fem veckor.

För vem är kursen?

Den här kursen är för dig om:

✅ Du är nybörjare i odling eller en inbiten odlare som vill ha inspiration om hur du kan odla på ett sätt som gynnar både människan och resten av naturen.

✅ Du vill få ut mesta möjliga av ytan på din tomt utan att lägga för mycket tid på odlingen.

✅ Du vill lära dig mer om fördelarna med att varva träd och buskar med klätterväxter, fleråriga grönsaker och örter i ett integrerat system.

✅ Du vill komma i gång med en egen skogsträdgård.

✅ Kursen vänder sig också till dig som på andra sätt vill innefatta fleråriga ätliga växter i dina odlingar.

✅ Du vill lära dig om hur du kan designa och anlägga en skogsträdgård, och om hur växterna, bakterierna och svamparna där samarbetar på de mest osannolika vis.

⭐ Förbered dig på mängder av tips och nya infallsvinklar på odling!

👇 Läs vidare för att se hela innehållet 👇

Vad är en skogsträdgård?

En skogsträdgård är en odlingsform och ett trädgårdsideal där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn aktivt gynnar den biologiska mångfalden genom att plantera en variation av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och nyttiga grönsaker samtidigt som man lagrar koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin, svampar och andra livsformer.

Metoden har därmed ett positivt klimatavtryck samt gynnar odlarens kunskap om ekosystemen och ökar självhushållningsgraden.

Kursinnehåll

Kursens innehåll kortfattat:

  • Permakultur och grunderna i skogsträdgårdsodling
  • Digital rundvisning i en av Sveriges största skogsträdgårdar
  • Planering, design och etablering av en skogsträdgård
  • Samplantering & Förökning
  • Designa blomskiktet
  • Gröngödsling & olika metoder att anlägga bäddar
  • Gödsel och näring
  • Sammanfattning
"Bra pedagogiskt upplägg, lätt att ta till sig och få tillgång till mycket och bra kunskap."
Mia Gyllgård
Intensivvårdsjuksköterska
"Mycket inspirerande! Energigivande att bättre förstå samband i naturen. En ögonöppnare för nya odlingsmetoder som är i samklang med naturen på ett annat sätt än "vanlig" odling. Jag blir glad och engagerad av all ny kunskap."
Lena Gustafsson
Arbetsterapeut
"Mycket värdefull information, samt svar på mina frågor. Mycket kunskap och inspiration. Bra mix av zoom, videos och text, samt hänvisning till kompletterande info! Jag är glad jag tog kursen och mycket nöjd med vad jag fick ut av det."
Peter Wilhelmsson
Naturläkare

Kursupplägg

Online-möten

Vi ses varje måndag mellan kl 18.00-20.00 för ett interaktivt möte genom mötesverktyget Webex. Det är gratis att ladda ned och kräver ingen registrering för att användas. 

Under mötena föreläser Ylvali och svarar på dina frågor. Du kan påverka innehållet i föreläsningarna genom att mejla in dina önskemål.

Kursportal

På kursportalen finns 9 moduler med skrivet material, listor, tabeller, inspelade föreläsningar och instruktiva videor, bilder och annat som kan stödja dig i ditt odlande när du behöver det.

Vi vill att du som deltar ska ha nytta av det här även efter kursen och vi förstår att det inte går att lära sig allt på 5 veckor, och därför får du tillgång till kursportalen för alltid!

Förkunskaper & Förväntningar

Förkunskaper

Kursen är en baskurs vilket innebär att du som deltar inte behöver några förkunskaper i ämnet. Alla träffar spelas in så du kan se dem efteråt i din egen takt när du har tid. Om du inte vill bli inspelad har du möjlighet att delta anonymt och utan personlig information.

Förväntningar

Kursen är tänkt att inspirera dig och ge dig grundläggande kunskaper och en överblick, så att du på egen hand kan gå vidare in i de bitar som betyder något för dig. Vi ser gärna att deltagare löpande under kursens gång meddelar oss om saker som kan förbättras.

Material:

Kursen erbjuder olika former av lärande där du genom digitala träffar, läsbart material, bilder och videos.

Allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator med Internet som klarar att streama video, samt papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg.

För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du ha tillgång till skrivare.

Så går det till:

Vi använder mötesverktyget Webex, där vi kan dela video, ljud, bild och chatt för online-möten. Du kan ladda ner det gratis från www.webex.com till din dator, platta eller mobiltelefon.

Kursportalen får du tillgång till en vecka innan kursstart.

"Jag uppskattade särskilt delarna om design och anläggning, hur man tänker om sol och vind, skuggkartan, bananformer som solfickor, idéer om gröngödsling och marktäckning, och kunskap om buskar, träd, och örter och deras samspel."
Elisabeth Axelsson
Psykolog/gårdsägare
"Inspirerande föreläsningar, varierande och innehållsrikt material, bra blandning av egna erfarenheter och annan övergripande kunskap. Allt presenterat på ett sätt som gjorde det både roligt och lätt att ta till sig. Veckans höjdpunkt!"
Anders Lindström
socionom, självhushållare
"Jag gillar det pedagogiska upplägget med enkla tips om samodling i bäddar och hur växter interagerar med varandra. I andras kruser har jag upplevt det som väldigt "lull-lull" och då är det svårt att få ett helhetsbegrepp."
Jenny Olovsson
Säljare

Registrera dig nu för att säkra din plats

Startdatum:

Måndag 4 november 2024

1995 kr inkl. moms